Hvad sker der i sidste ende med radioaktive isotoper?

Hvad sker der i sidste ende med radioaktive isotoper?
Anonim

Svar:

De vil forfalde til et andet nuklid.

Forklaring:

Først og fremmest er det vigtigt at kende forskellen mellem isotop og nuklid, for disse termer er ofte forvirrede:

  • isotop: en række elementer med samme antal protoner og derfor de samme kemiske egenskaber. Isotoper varierer i antallet af neutroner eller energi i kernen
  • nuklid: et mere generelt begreb, der refererer til varianter af elementer, der ikke nødvendigvis er isotoper.

Radioaktivt henfald ændrer normalt protonnummeret i kernen, og derfor er et forfald af 'isotoper' ikke det korrekte udtryk, det er henfald af nuklider.

Med mindre du taler om gamma henfald (# Y #) eller intern konvertering, i så fald har en isotop en overskydende energi (metastabil tilstand), når den falder ud, frigives denne overskydende energi til den stabile udgave af den samme isotop.

Forklaring med et eksempel

Technetium-99m (metastabilt) henfalder til Technetium-99, dette er det samme nuklid, men kan betragtes som en #COLOR (rød) "isotop" #:

# "^ (99m) Tc # # -> "^ 99Tc + gamma #

Når dette # "^ 99Tc # ville have været et stabilt nuklid det ville ende der, men det fortsætter med at falde ved at udstråle #beta ^ - #partikler (neutron omdannet til proton):

# "^ 99Tc # # -> "^ 99Ru + beta ^ - #

Så det falder til Ruthenium, som er anderledes #COLOR (rød) "nuklid" #. Denne Ru-99 er stabil, og det er her, hvor henfaldet slutter. Til sidst vil alle ustabile nuklider forfalde til et stabilt nuklid, hvilket kan tage flere trin og millioner af år.