Hvad er en keystone art? + Eksempel

Hvad er en keystone art? + Eksempel
Anonim

Svar:

En keystone-art refererer til en art, hvor andre organismer i et økosystem er afhængige af, at hvis keystonearterne skal fjernes, vil økosystemet især ændre sig.

Forklaring:

En keystone-art refererer til en art, hvor andre organismer i et økosystem er afhængige af, at hvis keystonearterne skulle fjernes, vil økosystemet betydeligt og væsentligt ændre sig.

Mens alle arter interagerer i et økosystem, interagerer en keystone art på måder eller i en størrelse, der gør det afgørende for, hvordan økosystemet fungerer.

Predators er ofte keystone arter, fordi en gang fjernet, rovfuglepopulationen tidligere forbruges af rovdyret øges dramatisk. Byttet selv skal spise, således at større antal rovdyrs bytte betyder, at de forbruger mere af deres eget bytte osv. Effekten af at fjerne en top rovdyr fra et økosystem er følt i hele samfundet. Et godt eksempel er hvordan ulve er blevet genindført til Yellowstone National Park.

Et andet eksempel på en keystone art, der ikke er en top rovdyr, er elefanten, der bor i savannerne. Fordi disse elefanter bruger små træer, forhindrer de træerne i at sprede sig og formere sig over savanna. Hvis dette skulle ske, ville savannen ændre sig, have flere træer og mindre græs. Denne ændring i plantestrukturen vil påvirke flere arter, som er afhængige af økosystemets græs.

Nedenfor ses et billede af en keystone art, havternen, og hvad ville der ske, hvis det blev fjernet.

Havterter feed på søpindsvin. Uden havterter, der kontrollerer befolkningstal, ville der være en overflod af søpindsvin. Disse søpindsvin vil så forbruge mere kelp, ændre økosystemet. Dette er et andet eksempel på rovdyr, der fungerer som en keystone-art.