Hvorfor er BCl3 en Lewis-syre? + Eksempel

Hvorfor er BCl3 en Lewis-syre? + Eksempel
Anonim

Svar:

Bortrichlorid # "BCI" _3 # er i stand til at acceptere par (e) af elektroner fra elektronrige arter - fx ammoniak - på grund af dets elektronmangel.

Forklaring:

Lewis Acid-base teorien definerer syrer som arter, der accepterer par af elektroner.

Det centrale boratom i bortrichlorid # "BCI" _3 # er elektronmangel, der gør det muligt for molekylet at acceptere yderligere par elektroner og fungere som et Lewis-syre.

Hvert boratom danner tre enkeltbindinger med chloratomer med alle dens valenselektroner, således at der findes #2*3=6# valenselektroner til rådighed for boratomet i a # "BCI" _3 # molekyle.

Som en periode #2# element, bor kræver i alt #8# elektroner i sin valensskal for at opnå en oktet; derfor borer atom i # "BCI" _3 # molekyler er elektronmangel og ville være villige til at acceptere yderligere elektroner til dannelse af en oktet.

Reaktionen mellem bortrichlorid # "BCI" _3 # og ammoniak # "NH" _3 #- hvori det centrale nitrogenatom bærer et ensartet par elektroner - er et eksempel på hvilket # "BCI" _3 # fungerer som et Lewis-syre på trods af at der ikke er nogen hydrogenatomer. 1

Som det ses på diagrammet, er # "BCI" _3 # molekyle accepterer et enkelt par elektroner fra et ammoniakmolekyle. I denne reaktion donerer ammoniak elektroner og er derfor en Lewis base under # "BCI" _3 # accepterer elektroner og virker som en Lewis-syre.

Reference

1 "Bortriklorid", den engelske Wikipedia,