Hvorfor falder elektronaffinitet med stigning i størrelse, og hvorfor øges den med stigning i nuklear ladning?

Hvorfor falder elektronaffinitet med stigning i størrelse, og hvorfor øges den med stigning i nuklear ladning?
Anonim

Svar:

Her er hvorfor det sker.

Forklaring:

Elektronaffinitet er defineret som energien givet off når en mol atomer i den gasformige tilstand hver tager i en (eller flere) elektroner til at blive en mol af anioner i gasform.

Simpelthen siger, at elektronaffinitet fortæller dig, hvad den energiske gevinst er, når et atom bliver en anion.

Lad os nu se på de to faktorer, du har nævnt, og se, hvordan de påvirker elektronaffinitet.

Du kan tænke på et atoms elektronaffinitet som et mål på attraktion der eksisterer mellem kernen, som er positivt ladet, og elektronen, som er negativt ladet.

Dette indebærer, at faktorer der har tendens til reducere denne attraktion vil også reducere elektronaffinitet.

en stigning i atomstørrelse fører til a formindske i elektronaffinitet fordi den indkommende elektron er tilsat længere væk fra kernen, dvs. på et højere energiniveau.

Når du går ned i en gruppe, ligger de yderste elektroner længere og længere væk fra kernen. Dette indebærer, at de føler mindre trække kommer fra kernen. (Screening spiller også en vigtig rolle her).

Hvis dette er tilfældet, vil gevinsten i energi, når en elektron tilsættes til atomet, ikke være så signifikant #-># elektronaffinitet aftager.

På den anden side er en øge i effektiv nuklear ladning har den nøjagtige modsatte virkning.

Det effektiv nuklear ladning er et mål for træk udøvet på elektronerne af kernen. I det væsentlige angår den en stigning i atomnummer, dvs. antallet af protoner i kernen, der er ubalanceret af en stigning i atomstørrelsen.

Når du tilføjer flere protoner til kernen, vil det tiltrække elektroner mere. Hvis disse elektroner tilføjes i samme afstand fra denne stadig stærkere kerne, så vil de "føle" mere og mere ud af det.

Når du går over en periode af det periodiske bord, øges atomnummeret, men der tilføjes elektroner til det samme energiniveau.

Det betyder, at en indkommende elektron vil være mere tiltrukket af kernen, hvilket indebærer, at energiforstæringen, når den tilsættes til atomet, vil være mere signifikant #-># elektronaffinitet stiger.

Derfor ser den periodiske tendens i elektronaffinitet sig sådan som den gør.

Nu skal du ikke narre af negativt tegn ! EN mere negativ energi pr. mol betyder det mere energi gives væk når atomet tilføjer en elektron, så elektronaffinitet stiger!