Hvad er forholdet mellem stjernens temperatur, radius og lysstyrke?

Hvad er forholdet mellem stjernens temperatur, radius og lysstyrke?
Anonim

Svar:

For stjerner i deres hovedsekvens, efterhånden som stjernens masse øges, gør det også diameter, temperatur og lysstyrke. Forholdet er repræsenteret i Hertzsprung-Russel-diagrammet.

Forklaring:

I H-R diagrammet, der er vist nedenfor, vises lysstyrken (lysstyrken) på y-aksen og temperaturen på x-aksen (fra højre mod venstre). Hovedsekvensen er befolkningen af stjerner vist diagonalt fra øverste venstre til nederste højre.

Lysstyrken øges tydeligt med temperaturen, og med noget glødelampe (glødende fra varme), jo varmere genstanden, desto blåere lyser den.

Hvad der gør en stjerne varmere er en hurtigere fusionshastighed i kernen, som er drevet af højere tryk fra højere masse.

Jo større stjernen (masse og diameter), desto lysere er den, jo varmere er den, og jo mere blødere er den. Mindre stjerner er køligere og redder.

Stjerner fra hovedsekvensen - røde giganter og hvide dværge - følger ikke samme mønster. Røde giganter producerer enorm energi, men de puffes op, så overfladearealet er massivt øget. Som et resultat deres overflade temperaturen er lav, så de er lyse men røde.

Hvide dværge er døende nøgne stjernekerner og meget små. De producerer mindre energi, men har en meget høj overfladetemperatur, så hvid men svag.